Κόλιανδρο Τριμμένο

Το μπαχαρικό που γνωρίζουμε ως κόλιανδρο δεν είναι παρά ο αποξηραμένος σπόρος του ομώνυμου μονοετούς φυτού το οποίο ευδοκιμεί σε μεσογειακά κλίματα. Οι σπόροι έχουν μια κάπως ιδιαίτερη γήινη γεύση που αφήνει στον ουρανίσκο ένα συνδυασμό από εσπεριδοειδή και φασκόμηλο και έχει φανατικούς οπαδούς ανά τον κόσμο.

Αναφορές στον κόλιανδρο υπάρχουν στην Παλαιά Διαθήκη, ενώ είναι από τα βασικά μπαχαρικά που συναντάμε στις κουζίνες της Κούβας και του Μεξικού, καθώς και της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το κύμινο. Επειδή υπάρχει ταυτόχρονα σε πολλούς πολιτισμούς, οι ρίζες του δεν είναι γνωστές, εκτός από κάποιες χώρες της Νότιας Αμερικής όπου το εισήγαγαν Ισπανοί κατακτητές.

Σε πολλές κουζίνες χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα μπαχαρικά και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην κυπριακή μαγειρική. Στην ελληνική κουζίνα το χρησιμοποιούμε σε σούπες, φαγητά κατσαρόλας, όπως πατάτες γιαχνί, αλλά και στα ψητά, προσθέτοντας άλλοτε ολόκληρους σπόρους και άλλοτε κοπανισμένους. Για πιο έντονη γεύση, καβουρντίστε ελαφρά πριν προσθέσετε στο φαγητό.

Διατίθεται σε:

40γρ