Γαρύφαλλο Τριμμένο

Το γαρύφαλλο έχει έντονη γεύση και άρωμα που συνδυάζει τις πικάντικες με τις γλυκές νότες και ταιριάζουν εξίσου με τη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική. Η αίσθηση ζεστασιάς που χαρίζει, το έχει ταυτίσει περισσότερο με το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Δεν είναι τυχαίο που μοιάζει μ’ ένα τριαντάφυλλο σε μικρογραφία, καθώς προέρχεται από το μπουμπούκι της αειθαλούς γαρυφαλλιάς, ενός δέντρου που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ευκάλυπτο και που συναντάται κυρίως στην Ινδονησία, τη Μαδαγασκάρη και τη Ζανζιβάρη. Το μπουμπούκι κόβεται μόλις πάρει ένα βαθύ ροζ χρώμα –δηλαδή ακριβώς πριν ανθίσει– και αποξηραίνεται.

Εκτός από την κουζίνα, το γαρύφαλλο έχει διάφορες καλλυντικές χρήσεις και χρησιμοποιείται στην παρασκευή αρωμάτων και σε αρωματικά χώρου ή ξυλάκια. Στην αρχαιότητα, οι Κινέζοι αυλικοί μασούσαν γαρύφαλλο για να φρεσκάρουν την αναπνοή τους. Στην Ελλάδα, το γαρύφαλλο είναι γνωστό τουλάχιστον από την εποχή του Ιπποκράτη, καθώς ήταν βασικό συστατικό στο ελιξίριό του.

Στην ελληνική κουζίνα, το γαρύφαλλο χρησιμοποιείται σε γλυκά, κομπόστες, ροφήματα, αλλά και στα μαγειρευτά. Στο φαγητό συνήθως χρησιμοποιείται ολόκληρο, ενώ τριμμένο προστίθεται μόνο στα γλυκά, καθώς έτσι έχει πιο έντονη γεύση.

Διατίθεται σε:

45γρ

15γρ