Άνιθος


Ο άνηθος είναι από εκείνα τα αρωματικά φυτά στα οποία δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, αλλά η απουσία τους θα ήταν μια σημαντική έλλειψη για την κουζίνα μας.
Με ρίζες στη Μεσόγειο και τη Νότια Ρωσία, ο άνηθος αποτελείται από ένα κλωνάρι με πολλά φύλλα σαν κλωστές. Σε κάποιες χώρες χρησιμοποιείται και ο σπόρος του στην κουζίνα, όμως στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε μόνο τα κλωνάρια. Έχει απαλή γεύση, που μοιάζει λίγο με το μάραθο.
Γνωστός από την αρχαιότητα τόσο για τη γεύση του όσο και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, ο άνηθος κατείχε περίοπτη θέση στο τραπέζι κατά το Μεσαίωνα γιατί βοηθάει στη χώνευση, ιδιαίτερα μεγάλων γευμάτων.
Ο άνηθος χρησιμοποιείται ευρέως στη σουηδική κουζίνα, ιδίως σε κρεμώδεις κρύες σάλτσες αλλά και στις κουζίνες των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και της Ρωσίας. Στην Ελλάδα, το συναντάμε στο φρικασέ, στις ανοιξιάτικες σαλάτες, τις χορτόπιτες αλλά και τους κεφτέδες.
Διατίθεται σε:

45γρ