Το 1971, δύο αδέλφια με κοινούς στόχους και οράματα, αποφάσισαν να ιδρύσουν μία χονδρεμπορική εταιρεία. Αυτό που ένωνε το Χρήστο και τον Κοσμά Χασίλα ήταν η αναζήτηση της ποιοτικής γεύσης. Επηρεασμένοι από τους  μύθους και τις  ιστορίες της Ανατολής από όπου και είχαν καταγωγή, αποφάσισαν να κάνουν το δικό τους ξεκίνημα. Δεν άργησαν πολύ να καταλήξουν στο όνομα της εταιρείας τους, που δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από «ΑΝΑΤΟΛΗ».

 

Κύριο αντικείμενο της δραστηριότητας τους ήταν η εμπορία ειδών παντοπωλείου (τροφίμων, δημητριακών, μπαχαρικών, αρωματικών φυτών κλπ.) με έδρα τους Αγίους Αναργύρους. Το 1976, η εταιρεία διαπιστώνοντας την αλλαγή των αναγκών που υπήρχαν στην αγορά, αποφάσισε την μετατροπή της σε βιοτεχνία επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας μπαχαρικών, αρωματικών φυτών και τροφών πουλιών, με ταυτόχρονη μεταφορά της έδρας της στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, η εταιρεία πρόσθεσε στις δραστηριότητες της, την επεξεργασία, τυποποίηση και συσκευασία βαφών αυγών. Από το 1983 η εταιρεία στεγάζεται εξ’ ολοκλήρου σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Μεταμόρφωση Αττικής.

 

Η αυγή της νέας χιλιετίας φέρνει σημαντικές αλλαγές στην εταιρεία καθώς η οικογένεια του Χρήστου Χασίλα αναλαμβάνει εξ΄ ολοκλήρου τα ηνία της επιχείρησης. Επιπλέον η εταιρεία πρωτοπορεί και πάλι λανσάροντας στην ελληνική αγορά συσκευασίες μπαχαρικών σε μορφή μύλων. Την ίδια περίοδο δημιουργείται  μία νέα μοντέρνα σειρά μπαχαρικών σε συσκευασία μεταλλικών κυλίνδρων από λευκοσίδηρο. Την τελευταία δεκαετία,  παρά την οικονομική ύφεση που έπληξε την ελληνική οικονομία η ΑΝΑΤΟΛΗ συνέχισε να κερδίζει έδαφος στην ελληνική αγορά.

 

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι η εταιρεία, εκτός από την Ελλάδα εξάγει και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Πιο συγκεκριμένα από το 1995 ξεκίνησε την εξαγωγή των προϊόντων της στην αγορά της Αυστραλίας αρχικά και μετά από λίγα χρόνια ακολούθησαν κι άλλες  χώρες – αγορές όπου υπάρχει έντονη παρουσία του ελληνικού στοιχείου. Σήμερα η ΑΝΑΤΟΛΗ εξάγει διάφορα προϊόντα της σε τρεις διαφορετικές ηπείρους και συνολικά περισσότερες από 10 χώρες . Ενδεικτικά αναφέρονται χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, ο Καναδάς, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Δανία, η Σουηδία κ.α.