ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Το 1971, δύο αδέλφια με κοινούς στόχους και οράματα, αποφάσισαν να ιδρύσουν μία χονδρεμπορική εταιρεία. Αυτό που ένωνε το Χρήστο και τον Κοσμά Χασίλα ήταν η αναζήτηση της ποιοτικής γεύσης. Επηρεασμένοι από τους  μύθους και τις  ιστορίες της Ανατολής από όπου και είχαν καταγωγή, αποφάσισαν να κάνουν το δικό τους ξεκίνημα. Δεν άργησαν πολύ να καταλήξουν στο όνομα της εταιρείας τους, που δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από «ΑΝΑΤΟΛΗ».

 

Κύριο αντικείμενο της δραστηριότητας τους ήταν η εμπορία ειδών παντοπωλείου (τροφίμων, δημητριακών, μπαχαρικών, αρωματικών φυτών κλπ.) με έδρα τους Αγίους Αναργύρους. Το 1976, η εταιρεία διαπιστώνοντας την αλλαγή των αναγκών που υπήρχαν στην αγορά, αποφάσισε την μετατροπή της σε βιοτεχνία επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας μπαχαρικών, αρωματικών φυτών και τροφών πουλιών, με ταυτόχρονη μεταφορά της έδρας της στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, η εταιρεία πρόσθεσε στις δραστηριότητες της, την επεξεργασία, τυποποίηση και συσκευασία βαφών αυγών. Από το 1983 η εταιρεία στεγάζεται εξ’ ολοκλήρου σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Μεταμόρφωση Αττικής.

 

Η αυγή της νέας χιλιετίας φέρνει σημαντικές αλλαγές στην εταιρεία καθώς η οικογένεια του Χρήστου Χασίλα αναλαμβάνει εξ΄ ολοκλήρου τα ηνία της επιχείρησης. Επιπλέον η εταιρεία πρωτοπορεί και πάλι λανσάροντας στην ελληνική αγορά συσκευασίες μπαχαρικών σε μορφή μύλων. Την ίδια περίοδο δημιουργείται  μία νέα μοντέρνα σειρά μπαχαρικών σε συσκευασία μεταλλικών κυλίνδρων από λευκοσίδηρο. Την τελευταία δεκαετία,  παρά την οικονομική ύφεση που έπληξε την ελληνική οικονομία η ΑΝΑΤΟΛΗ συνέχισε να κερδίζει έδαφος στην ελληνική αγορά.

 

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι η εταιρεία, εκτός από την Ελλάδα εξάγει και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Πιο συγκεκριμένα από το 1995 ξεκίνησε την εξαγωγή των προϊόντων της στην αγορά της Αυστραλίας αρχικά και μετά από λίγα χρόνια ακολούθησαν κι άλλες  χώρες – αγορές όπου υπάρχει έντονη παρουσία του ελληνικού στοιχείου. Σήμερα η ΑΝΑΤΟΛΗ εξάγει διάφορα προϊόντα της σε τρεις διαφορετικές ηπείρους και συνολικά περισσότερες από 10 χώρες . Ενδεικτικά αναφέρονται χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, ο Καναδάς, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Δανία, η Σουηδία κ.α.

 

ΟΡΑΜΑ & ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Όραμα της εταιρείας είναι η κατ΄ αρχήν διατήρηση και μετέπειτα  περαιτέρω βελτίωση της ηγετικής θέσης στον κλάδο των μπαχαρικών στην ελληνική αγορά και ταυτοχρόνως η ταύτιση της  επωνυμίας ΑΝΑΤΟΛΗ με ολόκληρη την προϊοντική κατηγορία των βαφών αυγών σε πανελλαδικό επίπεδο.

 

Κύρια αποστολή της ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΑΒΕΕ είναι η προσπάθεια για συνεχή ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση καινοτόμων προϊόντων στον τομέα των μπαχαρικών, αρωματικών φυτών και βαφών αυγών, με τη βέλτιστη σχέση ποιότητας – κόστους υποστηρίζοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο τη διατήρηση και ανάπτυξη της ηγετικής θέσης της εταιρείας στην αγορά.

Η αποστολή της εταιρείας επιτυγχάνεται με:

 

 • βαθιά πίστη στην ποιότητα, την καινοτομία και την διαφοροποίηση
 • συμμετοχή ενός ικανού ανθρώπινου δυναμικού που λειτουργεί με βάση τους στόχους που έχει θέσει η επιχείρηση
 • ταχεία κάλυψη και συνεχή βελτίωση ενός ευρύ δικτύου διανομής
 • ανάπτυξη νέων προϊόντων και ¨άνοιγμα¨ νέων αγορών

δημιουργία στενών σχέσεων συνεργασίας με τους προμηθευτές και την αγορά

 

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ όπως κάθε εταιρεία που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κοινωνικού ιστού αναγνωρίζει την ευθύνη που της αναλογεί απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον. Αναλαμβάνει δράσεις που στόχο έχουν τη βελτίωση της κοινωνικής ευημερίας και την διατήρηση της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό προβαίνει στις παρακάτω δράσεις:

 

Περιβάλλον

 • Ανακύκλωση χαρτιού και συσκευασιών
 • Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών και μπαταριών
 • Μείωση και σταδιακή εξάλειψη χρήσης μη φιλικών προς το περιβάλλον υλικών και συσκευασιών

 

Κοινωνία

 • Στήριξη σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και μη κοινωφελείς οργανισμούς

Στήριξη του αθλητικού ιδεώδους μέσω ενίσχυσης αθλητών και τοπικών ομάδων

 

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ISO

Επίσης και όσον αφορά την Πολιτική Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων η συνολική λειτουργία της εταιρείας ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΑΒΕΕ διέπεται από τις αρχές που αποτυπώνονται στο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας & Ασφάλειας Τροφίμων. Το Ενιαίο Σύστημα Διαχείρισης είναι βασισμένο στις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές που ορίζονται από τα διεθνή πρότυπα ISO και την κείμενη νομοθεσία. Βασικοί στόχοι του Συστήματος Ποιότητας & Ασφάλειας Τροφίμων είναι:

 • Ο χειρισμός των προϊόντων κατά τρόπο ώστε να διατηρείται η ποιότητα – ασφάλεια αυτών, από την εισαγωγή τους μέχρι και την τελική συσκευασία και παράδοση στον πελάτη
 • Η ικανοποίηση των συμφωνηθέντων απαιτήσεων με τους πελάτες, αναφορικά με την παράδοση (συνθήκες, χρόνος), το είδος, την ποσότητα και την ποιότητα των προϊόντων
 • Η συνεχής βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών και της συνολικής λειτουργίας του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης.

Η συνολική εφαρμογή των αρχών του συστήματος εξασφαλίζεται μέσα από τη συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού σε όλα τα επίπεδα, με κύριο σκοπό τη δημιουργία της σχετικής συνείδησης των σκοπών και της φιλοσοφίας του συστήματος. Η Διοίκηση της ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ έχει ορίσει Ομάδα Διαχείρισης του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης καθώς επίσης και Συντονιστή της Ομάδας Διαχείρισης για την εποπτεία λειτουργίας και τη συνεχή βελτίωση του.

Τα παραπάνω τεκμηριώνονται και βεβαιώνονται μέσω των διαδικασιών της TUV AUSTRIA.